27 Haziran 2016 Pazartesi

Kitap Yorumu: Yabancı - Albert Camus






Orijinal Adı: L'Etranger
Basım Yılı: 1981
Sayfa Sayısı: 110
Fiyatı: 12


Yabancı, bir adamın olaylara bakış açısının nesnel olması nedeniyle toplumdan dışlanıp, başkalaştırılmasının hikayesi.


Kitap, genç kahraman Meursault'un bakım evinde kalan annesinin ölümü ile başlıyor. Meursault her şeye nesnel bir şekilde yaklaşan bir karakter. Annesinin ölümünü de aynı şekilde nesnel bir şekilde karşılıyor. Kendisine bunun zaten bir gün olacağını düşüncesini aşılayarak bu olayı normal karşılıyor. O bu olayı normal karşıladığında insanlar onu anormal karşılamaya başlıyor.


Benim düşüncem kitabın günümüzle hiçbir farkı yok. 1942'de yazılmış bu romanda nasıl Meursault'u anormal karşıladıysa toplum şuan da böyle bir şey olduğunda o kişi yine "anormal" olarak karşılanacak. Fakat o değil anormal olan toplumun herhangi bir değişikliğe, farklılığa gösterdiği tepki asıl anormal.


Annesinin ölümünün ardından Meursault hayatına normal bir şekilde devam eder. Yeni arkadaşlar edinir, onlarla vakit geçirir. Bir gün arkadaşının başına bela olmuş bir Arap'ı öldürür ve hikayesi orda başlar. Meursault'un duruşması bir zamandan sonra Arap'ı öldürmesi değil hayattaki bakış açısının "nesnel" olmasına dönmüştür.


Yabancı'yı alışveriş yazımda görmüştünüz. Haziran ayında okuyacaklarım listesinde yoktu aslında ama Nobel Edebiyat Ödülü sahibi olduğu için bu ay okumaya karar verdim. Kitap iki bölümden oluşuyor. İkinci ve asıl bölüm Meursault'un Arap'ı öldürmesiyle başlıyor ve duruşmasıyla devam ediyor. Beni etkileyen kısmı duruşma anıydı. İnsanların önemsediği tek şeyin toplum olduğunu ve toplum tarafından "normal" karşılanmak olduğunu bize hatırlatan bir kitap oldu.


Umarım yazı hoşunuza gitmiştir hala okumayan varsa biraz fikir sahibi olup kitabı okumaya karar verir :) Bir sonraki yazıda görüşürüz. Hoşçakalın!! Herkese keyifli okumalar.

0 yorum:

Yorum Gönder

Bumerang - Yazarkafe

Copyright © Kitap Köşem

Tasarım: Anders Noren | Blogger Temaları: NewBloggerThemes.com | Türkçeleştirme: Karamsar Temalar